Już teraz pomyśl o Wielkanocy. To idealny czas, żeby wysiać te zioła

Dodano:
Bazylia Źródło: Pixabay / Sabrinakoeln
Świeże zioła w lutym możesz kupić co najwyżej w markecie. Ale to idealny moment, aby wysiać własne w doniczkach na kuchennym parapecie. Będą idealne do doprawiania i dekoracji Wielkanocnych potraw.

Nie ma nic lepszego, niż własne zioła, zrywane prosto z doniczek na parapecie. Zioła w lutym niestety nie rosną jeszcze w ogródkach, ale w łatwy sposób taki ziołowy ogród można zrobić w domu. To idealny czas, aby cieszyć się pięknymi i pachnącymi roślinami na Wielkanoc. Aromatyczne zioła można wykorzystać do przyrządzania świątecznych dań i dekoracji stołu. We własnym domu można wysiać m.in. aromatyczną bazylię czy majeranek. Taki świeży majeranek – który jest nieodzowny przy doprawianiu świątecznych żurków czy białych barszczy – doskonale podkręci ich smak i doda świeżości swoim wyglądem.

Jakie zioła wysiać w lutym?

Druga połowa i początek marca to czas, kiedy ogrodnicy już powoli szykują sadzonki ziół. Ale wcale nie trzeba mieć ogrodu czy działki, aby potem zioła tam przenosić. Można je z powodzeniem hodować w kuchni i powinni sobie z tym poradzić nawet niedoświadczeni, początkujący ogrodnicy. Własne zioła z parapetu to nie tylko satysfakcja, ale też oszczędności. To dużo tańsza opcja, niż kupowanie gotowych, wyrośniętych ziół. Do wysiewu w doniczkach doskonale się nadają:

  • bazylia (różne odmiany i kolory),
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • pietruszka,
  • tymianek,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • mięta,
  • oregano,
  • szałwia.

Jeśli nie masz doświadczenia w wysiewaniu nasion, koniecznie zwróć uwagę na instrukcję na opakowaniu.

Jak długo rosną zioła w doniczce?

Zwykle zioła potrzebują kilku tygodni, aby wykiełkować i zacząć rosnąć. Tak naprawdę można ich używać na każdym etapie wzrostu. Jeśli zależy ci na tak zwanych mikroziołach, czyli młodych, małych roślinach, możesz wysadzić je bardzo gęsto i ścinać, kiedy tylko wypuszczą pierwsze liście. Mikrozioła są idealne do dekoracji – przy wielkanocnych potrawach szczególnie sprawdzą się majeranek, pietruszka czy koperek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...